Blogia
CIÈNCIES PER AL MÓN CONTEMPORANI

CLONACIÓ

CLONACIÓ

1. L’article fa referència a la novel·la de Kazuo Ishiguro No em deixis maiK (Editorial Empúries, 2005); en recomanen la lectura per conèixer la realitat no tan llunyana que ens planteja.

Però tenint en compte el text, sí que pots comentar breument l’aplicació que planteja de la clonació d’éssers humans, si té legitimitat, la realitat que dissenya, les conseqüències, el control, la prohibició o l’autorització, l’acceptació, el rebuig, etc.

Segons el llibre de Kazuo Ishiguro la clonació té com a objectiu donar els òrgans a les persones que ho necessitin, encara que si fem referècia a tot el llibre, el que pretén l’autor és referir-se a l’estimació i la protecció de la necessitat humana.  

El que es manifesta a la novel·la referent a la realitat que dissenya podríem dir que d’una banda és la vida d’una nena petita que ha nascut sent un clon i que amb el pas del temps va visquent noves experiències amb els seus amics. Per altra banda, una persona que està malalta d’una cosa i se li dóna la possibilitat que un clon qualsevol li doni l’òrgan que ella necessita et fa plantejar que com que un clon no necessàriament ha de ser una persona qualsevol, tan li fa que mori o no. La visió del llibre és diferent, ja que planteja la vida de la Kathy i els seus amics fent diferents activitats.

A part d’això, podríem comentar les diferents conseqüències que podria significar el fet d’utilitzar un clon per una altra persona o la vida de la mateixa nena i el seu futur que reprensenta per ella.

 

2. Busca a internet alguna referència a l’actualitat del problema (clonació de simis, expectatives de la clonació d’humans amb finalitats mèdiques, legitimitat d’questes pràctiques per la comunitat científica…)

Experts americans han creat per primera vegada embrions clonats d’un mono adult, un avanç tècnic que podria conduir a un procés eficaç de clonació humana.

L’equip d’investigacions ha creat dotzenes d’embrions clonats d’un mono de deu anys. A més, han sigut capaços d’extreure cèl·lules mare dels embrions i fomentar el seu desenvolupament al laboratori fins a convertir-les en cèl·lules nervioses i un cor madur.

En la clonació per l’obtenció de cèl·lules mare, l’ADN d’un animal adult s’inserta a un òvul no fertilitzat al qual se li ha tret el seu propi material genètic i, a continuació es fomenta el creixement de l’òvul per obtenir un embrió per extreure les cèl·lules mare. Aquestes juntament amb els teixits formats gràcies a elles coincideixen amb la font d’ADN, aquest cas, el mono mascle.

La tècnica utilitzada per generar embrions de mono clonats anomenada SCNT ( Somatic Cell Nuclear Transfer) segueix el mateix procediment bàsic utilitzat per crear altre mamífers clonats, però l’autor principal de l’estudi, el Dr. Shoukhrat Mitalipov ha descobert un nou mètode per manipular els òvuls durant el procés de clonació.

El Dr. i els seus companys van utilitzar una tècnica d’il·luminació anomenada Oosight per visualitzar les cèl·lules microscòpiques en temps real, el que va permetre retirar eficaçment el nucli de la cèl·lula sense recórrer a l’enfocament tradicional de la llum ultrviolada. La nova tècnica va donar com a resulta una taxa de supervivència dels clons en desenvolupament molt més elevada.

0 comentarios