Blogia
CIÈNCIES PER AL MÓN CONTEMPORANI

PARAULES

PARAULES

Antibiòtic: Substància química produïda per microorganismes com a resultant d’una biosíntesi específica, capaç, a baixes concentracions, d’inhibir el creixement d’altres microorganismes o d’eliminar-los

Betalactàmic: Un anell beta-lactam és un lactam (una amida cíclica) amb una estructura en anell heteroatòmic constant de tres àtoms de carboni i un àtom de nitrogen.

Infecció: Introducció en l’organisme d’elements patògens capaços de desenvolupar-s’hi i de produir-hi substàncies tòxiques.

Eubacteris: són un gran grup de microorganismes unicel·lulars. Solen mesurar uns quants micròmetres de llargada, i presenten una gran varietat de formes, que van des d’esferes fins a barres i espirals.

Fàrmac: Substància orgànica o inorgànica, natural o sintètica, capaç de produir en un organisme viu modificacions funcionals, útils o danyoses, mitjançant una acció química, fisicoquímica o física

Fong: són un regne d’organismes de cel·lules eucariotes, pluricel·lulars i de digestió externa. 

Eubacteris grampositius: es defineixen com tots aquells bacteris que retenen el cristall violeta durant el procés de tinció Gram (tipus de tinció diferencial emprada en microbiologia per a la visualització de bacteris en preparacions microscòpiques)de manera que s’observen de color blau o violeta al microscopi òptic, a diferència dels bacteris gramnegatius que apareixen de color rosa.

Bacteris gramnegatius: són aquells que no retenen el cristall violeta en la tinció de Gram i que apareixen, per tant, de color rosa al microscopi òptic. Aquest color es deu a la utilització de la safranina com a colorant de contrast durant la tinció de Gram, i els diferencia dels bacteris grampositius que apareixen de color violeta.

Estreptococs: són un gènere d’eubacteris gram-positius que pertanyen al fílum dels firmicuts (bacteris la majoria dels quals tenen una paret cel·lular, el que els dóna qualitat de Gram Positius). Tenen morfologia de coc i proliferen formant parelles (diplococs) o cadenes, on cada divisió cel·lular es produeix al voltant d’un eix.

Estafilococs: gènere d’eubacteris gram-positius i anaeròbics facultatius amb morfologia de cocs que s’agrupen en forma de raïm. 

Meningococs: és un bacteri diplococ (morfologia bacteriana rodons, cocs, que s’associen formant parelles) heterotròfic gram-negatiu més conegut pel seu paper en la meningitis. N. meningitidis és una causa important de morbiditat i mortalitat en la infància als països industrialitzats i és responsable de les epidèmies a Àfrica i a Àsia

Salmonel·la: és un gènere bacterià caracteritzat per ser bacils (bacteris que tenen forma de bastó, quan s’observen al microscopi) gram negatius, anaerobis facultatius (organisme, normalment un bacteri, que fa ATP per respiració aeròbica si està present l’oxigen és també capaç de canviar cap a la fermentació), amb flagels perítrics que rodegen al microorganisme i no desenvolupa càpsula ni espora. 

Shigel·la: són eubacteris gramnegatius, no mòbils i no formadors d’espores propers a E. coli i a salmonel·la. Són l’agent causant de la shigel·losi en humans. També causen malalties en els altres primats, però no en la resta de mamífers.

Al·lèrgia: és una resposta exagerada de l’organisme quan entra en contacte amb determinades substàncies provinents de l’exterior. Aquestes substàncies capaces de provocar una reacció al·lèrgica es coneixen com a substàncies al·lergèniques o al·lèrgens. L’al·lèrgia és l’efecte perjudicial d’hipersensibilitat de l’organisme.

0 comentarios